Pedagogisk medvetenhet
Vi vill:

  • Vara ett gott komplement till hemmet, där vår verksamhet ska stimulera och utveckla varje barn till en trygg och empatisk människa.

  • Att barnen här och nu, i lugn och ro, ska få möjlighet att tillägna sig nya färdigheter.

  • Ge barnen utrymme att utvecklas i sin takt och efter sin mognad.

  • Fästa stor vikt vid den sociala samvaron och en utvecklande språklig miljö, som ger barnen en språklig grund. Språket är viktigt i kontakt med andra människor. Att göra sig förstådd, föra en diskussion, uttrycka känslor, prata istället för att slåss och att våga säga sin mening och bli säker på sig själv.

  • På ett medvetet och lustfyllt sätt stimulera barnens rörelsebehov. Lika viktigt är det att barnen får en god balans mellan aktivitet och vila, därför ger vi barnen redskap för det med t ex massage och daglig vila efter maten.

    I vårt arbetslag ingår en reflexpedagog. En reflexpedagog är utbildad i att se blockeringar i barns rörelsemönster. I leken kan vi hjälpa barnen att på ett lustfyllt sätt utveckla sin motorik. Genom denna stimulans ger vi barnen bästa förutsättning för fortsatt inlärning.
     

  • Utveckla en individ- och gruppkänsla genom att barnen får hjälpa till efter förmåga och genom att bry sig om och hjälpa andra.

  • Lära barnen förstå vad det gör och vad det leder till (begrepp) genom lek, sång, musik, dans, målning, vattenlek, sagoläsning, spel, pussel, rollek, gymnastik och vistelse i skog och mark.


Vår viktigaste uppgift som vuxna är att ge barnen bekräftelse, genom att finnas tillhands, ha fasta rutiner, ge svar på frågor och ge kärlek och omtanke. I leken får barnet stimulans för alla sinnen, barnet stimuleras till att utveckla språk och motorik samt samlar erfarenheter som föder ny kunskap, känslor och färdigheter. Det är av stor vikt att vi vuxna är öppna för förändringar och arbetar utifrån barnens utveckling och behov men framförallt ska verksamheten vara lustfylld!